PageRank.cz > Aktuálně > Víte, že šumivá vína se hodí ke všemu? Nenechávejte si je jen na oslavu
Víte, že šumivá vína se hodí ke všemu? Nenechávejte si je jen na oslavu

Víte, že šumivá vína se hodí ke všemu? Nenechávejte si je jen na oslavu

Bez takzvaných „bublinek“ si jen málokdo dokáže představit narozeninovou oslavu, nekonečnou silvestrovskou noc nebo výhru ve Formuli 1. Jak nejlépe oslavit životní výročí nebo dosažení úspěchu než „šampaňským“? Ale nenechte se zmást. Šumivá vína nemusí sloužit jen pro tyto okamžiky. Zkuste jimi jednou nahradit i vaše oblíbené víno. Budete překvapeni. Vyzkoušejte třeba francouzská šumivá vína. Ty se řadí k těm nejlepším. A s nimi například německá a španělská.

Šumivá vína mají univerzální použití. Nevěříte?

Málokdo to ví. Tento druh vín se nemusí nechávat jen na přípitky a oslavy. Jde totiž skvěle kombinovat.

  • Lze použít jako aperitiv, ale i jako přílohu k dezertu či hlavnímu jídlu.
  • Pro slavnostní okamžiky jej zkuste spojit s pochutinami a jídly, která si běžně nedopřáváte. Co třeba kaviár nebo ústřice?
  • I hektické dny můžete zakončit vychutnáním si osvěžující skleničky. Možná vám to přinese zase jiný úhel pohledu na svět než těžké červené víno.

Jak je podat stylově a správně?

Pokud chcete z oslavy udělat skvělý zážitek, najděte si podnik nebo fyzickou osobu, která ovládá umění takzvané sabráže. Tedy techniky, kdy se láhev, nejlépe pravého šampaňského, usekne šavlí. Přesně tak oslavovali svá vítězství Napolen Bonaparte i carští důstojníci

  • Podávejte v vysokých skleničkách. Nejznámější jsou takzvané „flétny“.
  • Chuť však nejlépe vynikne ve skleničkách, které mají tvar tulipánu. Aroma se v nich krásně rozvine a vy jej budete moci plně vychutnat.

Jak se připravuje? Šumivé není totéž co perlivé

U šumivých vín nejsou bublinky uměle přidávány. Vznikají při primárním nebo sekundárním kvašení. Jsou dělány jak z ročníkových, tak neročníkových vín.

  • Neročníková se při druhotném kvašení zcelují – tvoří je několik druhů – a jsou vhodnější k brzké konzumaci.
  • Ročníková jsou také zcelována, ale vybírá se pouze mezi odrůdami s výbornými vlastnostmi. Kritériem je to, že se musí jednat o stejný ročník. Spojování je bráno jako umění vinaře a vznikají tak nezapomenutelně chutnající výrobky.
  • Sekt je vyráběn pouze z jakostních vín a má vyšší podíl alkoholu. Je typický hlavně pro středoevropská šumivá vína. Znáte značku Bohemian Sekt? Pod ní se ukrývají různé druhy českých šumivých vín.

Perlivá vína vznikají přidáním oxidu uhličitého.

  • Obecně jsou považována za méně kvalitní.
  • Velmi často mívají korunkový či šroubový uzávěr.
  • Po nadměrné konzumaci máte mnohem vyšší riziko bolesti hlavy. A když už vás postihne. Víte, jak si efektivně ulevit?
  • Perlení je hrubší a mnohem kratší, než je běžné u vín šumivých.

Zpět do Francie. Pijete šampaňské nebo Champagne?

Šumivá vína se zrodila ve Francii. Zvláště to šampaňské. Právě Champange se stalo tak populárním, že se jeho název stal synonymem pro celou kategorii šumivých vín. Ale pozor! Champagne je jen jedno. A jak ho poznat?

  • Pochází jen z oblasti Champagne-Ardenne.
  • Je vyráběno pouze ze tří odrůd: Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Každá z odrůd mu dává nezaměnitelný charakter a chuť.
  • Výsledný produkt vzniká většinou složitým mícháním, který vyžaduje dostatek citu i vědomostí, receptury se tudíž drží jako tajemství. Každá lahev může být brána jako umělecký produkt vinaře. A cena tomu také tak odpovídá. Za ten zážitek to však stojí.

Prosecco. Cava. Znáte je ze svých cest?

Francie není jedinou zemí, kde lze získat autentický produkt skvělé kvality. Co třeba Itálie? Ta nabízí krom svých pláží a antických staveb také šumivé víno Proseco. Podobně jako Champagne, i Proseco se váže na jednu jedinou oblast – Benátsko. Krom toho musí obsahovat alespoň 85 % odrůdy Glera. Pokud jste při čtení o Proseccu dostali chuť na Aperol Spritz a do Itálie nemáte zrovna namířeno, zkuste navštívit dobrou vinotéku. S výběrem vám rádi pomohou.

Když zavítáte do Španělska, nezapomeňte si ze svých cest přivézt Cavu. Toto šumivé víno se produkuje hlavně v provincii Penedes v Katalánsku a pouze z odrůd Macabeu, Xarel-lo a Paradella. Existuje jeden důvod proč ji nevynechat. Svými vlastnostmi a chutí je občas připodobňována k legendárnímu Champange. Tak proč ji neochutnat.

A co vy? Jakou nejexotičtější láhev alkoholu jste si přivezli ze svých cest?

O autorovi zlak

Komentáře

Emailová adresa nebude publikována. Povinné pole jsou označena *

*

CommentLuv badge

Nahoru na stránku